Pre nové umiestnenie Warholovho múzea chce Chudík súhlas všetkých

02.02.2004 Celý región

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík chce pre akékoľvek budúce riešenie umiestnenia Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilabor...
Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík chce pre akékoľvek budúce riešenie umiestnenia Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach súhlas všetkých zainteresovaných. Inak konať nebude. Vyjadril sa tak 28. januára na svojej tlačovej konferencii v Prešove.

Zainteresovanými sú zriaďovateľ múzea od mája 2002 - PSK, Spoločnosť Andyho Warhola (SAW) a mesto Medzilaborce, ktoré vlastní budovu mestského kultúrneho strediska (MsKS). V nej od svojho zriadenia v roku 1991 múzeum sídli.
Vysoké nároky na vykurovanie priestorov a permanentné problémy so zatekaním strechy otvorili otázku sťahovania múzea. SAW na základe vyjadrení príbuzných zakladateľa pop-artu, ktorého rodičia pochádzajú z obce Miková neďaleko Medzilaboriec, striktne požaduje zachovať sídlo múzea v tomto meste. Súhlasí akurát
Chudík povedal, že okrem dvoch doterajších možností - presťahovať múzeum do budovy starej pošty, ktorej rekonštrukcia však nie je hotová a treba ešte asi 20 - 30 miliónov Sk, resp. do funkčného penziónu Andy v susedstve múzea - pribudla podľa neho ďalšia. PSK chce navrhnúť mestu Medzilaborce prevziať 55 percent budovy MsKS s tým, aby ju vyšší územný celok dostal za jednu korunu. Chudík je totiž stále presvedčený, že najlepšie by bolo, ak by múzeum zostalo tam, kde doteraz je. PSK však nebude investovať do cudzieho majetku.
O žiadnej z možností sa však ešte neviedlo oficiálne rokovanie.

(jj)
 

Vyberte región

mark